niedziela, 16 czerwca 2013

Gyros z pieczonymi ziemniakami ( bezglutenowy )

Jeżeli myślicie, że wytrzymałam  w tych wszystkich zapachach jakie towarzyszyły produkcji gyrosa w chlebkach pita z poprzedniego posta, i nie spróbowałam gyrosa, to się grubo mylicie. Dieta bezglutenowa to nie zawsze wyrzeczenia. Czasami wystarczy gluten zastąpić czymś równie smacznym. Ja glutenowe chlebki pita zastąpiłam pysznymi, pieczonymi ziemniakami.
Przepis:
Kilka młodych ziemniaków, oskrobanych lub wyszorowanych szczotką,
świeże że zioła (u  mnie to były gałązki oregano i tymianku cytrynowego),
czosnek,
sól i pieprz do smaku,
olej i oliwa.

Żaroodporne naczynie smarujemy olejem, układamy ziemniaki, posypujemy pokrojonym czosnkiem, gałązkami ziół solą i pieprzem. Polewamy dobrą oliwą.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 40-50 minut.
Usmażone i pokrojone w paseczki piersi z kurczaka jak do chlebków pita z poprzedniego posta.
 Warzywa 
i bezglutenowy majonez własnej produkcji.

Przepis na majonez:
1 jajko ( moje było od młodej kurki, małe bardzo ) ewentualnie samo żółtko,
łyżeczka octu winnego, ( ewentualnie łyżeczka soku z cytryny)
łyżeczka musztardy( z octem winnym nie spirytusowym),
niepełna łyżeczka cukru,
sól i pieprz do smaku.
Do miski wbijamy jajko, dodajemy ocet winny, musztardę, cukier, sól i pieprz. Wszystko ubijamy chwilę mikserem.
Następnie powoli dolewamy olej cienką strużką (150-200 ml ), aż do powstania puszystego i dosyć gęstego majonezu.
Ząbek czosnku miażdżymy płaską stroną noża posypując odrobiną soli. Dodajemy do majonezu.
I składamy wszystko razem. Najpierw ziemniaki, następnie kurczakowy gyros. Do tego sporo warzyw. Wszystko polewamy delikatnym sosem majonezowo-czosnkowym. 


Smacznego:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz