piątek, 19 lipca 2013

Udka z pieczarkami i makaronem ryżowym


Danie to możecie zaserwować gościom nie mówiąc co to:). Przez pierwszą chwilę każdy próbuje i zastanawia się mimo, że  rozpoznaje bez trudu smak  udka. Ale przecież udka mają kości a to mięsko jest pokrojone w kostkę.W przygotowaniu tego dania poszłam krok dalej i oddzielam mięso od kości. Jest przy tym trochę zabawy, jednak wysiłek opłaca się.

Potrzebne składniki to:
2 udka,
20 dag pieczarek,
1 średnia cebula,
2 ząbki czosnku,
tymianek i oregano( ja dałam świeże gałązki ale mogą być suszone ),
natka pietruszki,
sól i pieprz,
olej do smażenia,
makaron ryżowy wstążki ( pół opakowania Tao Tao ),



Zaczynam od pokrojenia pieczarek. Następnie solę je i odstawiam , aż lekko puszczą sok. Wrzucam na zimną patelnię. Podgrzewam i duszę do miękkości. Udka kroję w zgięciu. Nacinam wzdłuż kości i odskrobuję nożem mięso. Zostawiam skórę. Kroję w kostkę, taką na jeden kęs.  Rozgrzewam patelnię z 2 łyżkami oleju. Na gorący wrzucam mięso i obsmażam   ze wszystkich stron. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulkę i drobno posiekane ząbki czosnku. Chwilę wszystko razem smażę.


Dodaję  pieczarki, sól, pieprz, oregano i tymianek, jeszcze przez chwilę smażę, przykrywam pokrywką i duszę ok 15 minut na średnim ogniu.



Makaron ryżowy przygotowany według przepisu z opakowania jest dla mnie całkiem bez smaku i za twardy.
Przygotowuję go trochę inaczej. Do gotującej, dobrze  osolonej wody wrzucam makaron, czekam aż woda ponownie zawrze, gotuję minutę, wyłączam gaz i trzymam makaron jeszcze trzy minuty w wodzie. Odcedzam i taki gorący dodaję do udek duszących się na patelni. Jeszcze chwilę smażę wszystko razem, nie przykrywając już. Na koniec dodaję pokrojoną natkę pietruszki.




Jedyną trudnością w przygotowaniu tego dania jest oddzielenie mięsa udek od kości. A może przygotować krótki kurs jak to zrobić? Co o tym sądzicie?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz